box

08 Temmuz 2011

Çember İğneler (Circle Hooks) , Çember Kancalar , kullanımı , özellikleri

Çember İğneler

Okyanus adaları , Uzak Doğu ve Amerika Sahil kesimlerinde yüzlerce yıldan beri kullanılan ve kullanıcılarının gayet memnun olduğu çember iğneler, maalesef ülkemizde pek rağbet görmemektedir. Özellikleri ile ilgili geniş bilgilerin olmaması ve kullanımının az olması bu iğne çeşidinin kullanılabilirliğini sınırlı bir ölçüde tutmaktadır. Bu durum çember iğnelerde faydalanmamıza olanak sağlamaktadır. Genel olarak normal iğnelerin aksine Çember iğnelerin en belirgin özelliği , balık avlama esanasında tasmalama durumunu minimize etmesidir. Bir başka değişle , tasmalamaya gerek kalmadan , iğnenin kendiliğinde balığı yakalamasına dayanır . Balık yemi kaptıntan sonra değil , yemi alıp gitmeye kalkıştığı esnada çember iğnelerin farkı ortaya çıkmaktadır.

çember iğneler diğer klasik tarzdaki iğnelerin yapılarına göre av verimini artırabilen üstün yapılardan oluşmaktadır.

Kısa bir tanım ile Çember iğne , iğne ucunun , bedenine 90 derece dik açıyla bakan , iğnelere verilen addır. 






Kısada değinmek gerekirse , çember iğnelerin av verimini nasıl arttırdıklarına bir bakalım ;

Klasik iğne kullanılan kullandığımız yaptığımız avlanma şekline göre özetlemek gerekirse , olta suya atılır , takımın boşluğunu alınır ve balık oltaya vurmaya başlayana kadar beklemeye başlanır. Balık avının bir miktar şans işi olduğunu varsayarsak , bir süre sonra balık oltaya vurduğunda kamışınızın ucunun hızlı bir şekilde aksiyon alarak aşağıya doğru önemli derecede eğilir, yukarı aşağı hareketi insanı cezbetmeye ve heyecanlandırmaya başlar. Avcı yetişebildiği ölçüde kamışı sert ve kısa bir hareketle yukarı doğru kaldırır . Diğer bir ifade ile , tekneden yapılan avlarda , balığın verdiği vurma hissini farkeden amaötr balıkçı , misinayı yada oltayı ani bir hareketle asılarak çeker. Yaptığımız bu harekete Tasmalama deriz. Klasik iğnelerde balığın yakalanması , yani tasmalama ile iğnenin balığın ağzına yada kursağına oturması tamamen şana bağlıdır. Balık belki yakalanacak belki de iğne ağzından çıkacak yâda ağzını sıyırarak kopartacaktır. Balık yemi bir ucundan kapmış , çekiştiriyor yada yemi düzgün takmamızdan dolayı , yemi tırtıklayan balığı kaçırabiliriz.

Kısaca derlersek , balık yemi gördü ve yeme yoğunlaşarak yaklaşmaya başladı , bir süre sonra şüphelenmez ise gelip yemi kaptı , bu durumda kamışta hareket olmadı , ardında balık arkasını dönüp yemi çekiştirerek gitti. Balığın bu hareketi sayesinde kamış aşağıya doğru bir miktar aksiyon gösterdi ve eğildi. Balık ardından yemi yutmaya başladı. Birden ağzında misina balığın gitmesinyle bir direnç uyguladı , balık bu direnci hissedince çırpınmaya bizim tabirimizle kafa atmaya başladı . Kamışın titremeye başladığı anı hepimiz yaşamışsızdır.

 
Sözkonusu durum çember iğneler olunca , tasmalama gerektirmeden balığın ağzına yada kursağına oturan iğneler, balığın iğneyi veya misina direncini hissetmesi, kafa atması , kurtulması için güç uygulaması durumlarında , balığın çabası yetersiz olacağından , 90 derecelik açının var oluşu ve işini tam anlamıyla düzgün yapması ile çember iğne çoktan balığı yakalamış olacaktır. Hal böyle olunca balık çoktan zokayı yutmuş ve yakalanmış olacaktır. Balık artık iğnenin ucundadır. Ama klasik iğnelerde, balığın yemi bırakması, kafasını sallayıp iğneden kurtulması söz konusu olabilir.


Klasik iğne ve çember iğne arasındaki dezavantajlar , tasmalama esanasında ortaya çıkabilemektedir. Klasik iğnelerde tasma atılarak iğne zorlanır , ağzını delip geçmesini sağlanır. Fakat takımınızda çember iğne varsa atılacak tasma, balığın ağzından iğnenin kurtulmasına yol açabilecektir. Bu durum dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.

Tasmalamanın devre dışı kalması olayına değinecek olursak ;Öncelikle kamışın eğilmesi , kafa hareketlerini absorbe etmesi ve aksiyon göstermesi , balığın yemi kaparak gitmesi esnasında oluşan direnci açığa çıkmasıdır. Balık yemi kaptından sonra dönüp gittiğinde misina direnci kamışa iletecek ve böylece kamışımız hareket etmeye başlayacaktır. 


Balık yemi kaptıktan sonra , şüphelenmiyor ise ( yemi geri çıkartmıyor , ağzında gevelemiyor ve çekiştirmiyor ise ) yeminizi yutmaktadır. İğne ve yem midesine doğru hareket edecektir. Çember iğnelerin ucu 90 derecelik açı ile kendine doğru dönük olduğu için balığın midesine , boğazına , kursağına takılmayacaktır. Bu izlenimin ardında balık mutlu mesut arkısını dönüp gidecektir. Birçok balık türü yemi kaptıktan sonra arkasını dönüp gider.  


Balığın yemi yutmaya yakın arkasını dönüp gitmesi ile birlikte çember iğnenin ucu balığın ağzının yan tarafına doğru dönecektir. Balık döndüğü tarafa doğru gitmeye çalışırken misina , balığın çekiştirmesi ile drenç gösterecektir. Yem ile beraber yada yemsiz iğnenin ucu balığın ağzında çıkma noktasına geldiğinde öncelikle balığın ağzında iğnenin sapı çıkarak kendini gösterecek akabinde iğne ucu ağız çeperine dönecektir. Direncin dahada artması ile iğne ucu balığın ağız çeperine saplancaktır. 


Balığın kurtulma çabaları gereği kafa atmaya çalışması çember iğnein ucunun balığın apzının saplandığı yere daha iyi oturması ile son bulacaktır. Böylelikle balık iğneden kolay kolay kurtulamayacaktır. Tasmalama yapılmadan balığın yakalanması ile balığı çekme merasimine geçilecektir.

Çember iğnelerde önemli olan durumlardan biriside yapısıdır. Çember iğnenin ağız açıklığı balığın ağız açıklığında daha dar ise iğne saplanmadan balığın ağzında çıkabilecektir. Bir diğer husus ise çember iğnenin ön uzunluğu normalden fazla ise , iğne ucu balığın kafa tarafındaki bir başka noktadan çıkabilecektir. Bu durum güzel olmayan görüntülere sebep verebilir.

At-çek avcılığında kullanımı pek uygun olmamakla birlikte , bu avcılık şeklinde yapılan at-çek esanasında bir miktar hareketin olması tasmalamayı beraberinde getirecektir. Çember iğnelerde tasmalamanın negatif etki yapabileceğini düşünecek olursak , at – çek avcılığında klasik iğnelere göre çember iğnelerin kullanıması olumlu sonuç vermeyecektir.


Herkese bol balıklı günler

2 yorum:

Adsız dedi ki...

sazan avında çember iğne kullanımında boili veya boncuk takıldığı zaman balığın kendi kendini tasmalamasına engel olur mu?

Adsız dedi ki...

1-Çember iğneye geçirilen boncuk yukarıda anlattığınız yakalama oluşumuna bu boncuğun varlığı nedeniyle engel olur mu?
2-Çember iğne ile yapılan sazan rigine takılan boilinin varlığı bu yakalama işlevine engel olur mu?
cevaplar iseniz minnettar kalırım.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...