box

26 Nisan 2011

Zargana Takımı ve Zargana balığı avlama tekniği

Merhaba arkadaşlar , Bir zargana avı hikayesi gibi , bazı bilgileri azda olsa paylaşmayı istedim.

Gerek kıyıdan olsun gerekse de tekneden avlaması keyif veren , benim özellikle çok sevdiğim sportif balık avına yakışan bir balık avıdır , zargana avı...

Zargana avı çok basit görünsede zannedildiği kadar basit olmayabiliyor kimi zaman, bu sebepten birkaç bilgiye ihtiyacımız olacaktır. Eğerki şansımız iyi ve balıklar aç ise zaten fazla bilgiye gerek yoktur . Spesifik olarak zargana da kendine özgü bir düzenek ve takım ile avlanmaktadır.

Kullanacağımız düzenek aslında hepimizin bildiği Kefal balığını yakalamada kullandığımız mantarlı yada toplu takımın biraz daha büyük ve uzunudur. Zargana takımı için Top , Misina , İğne vazgeçilmez üçlüdür.

Ancak önemli olan bu üç nesneyi kullanarak, zargana avına uygun olacak bütünü sağlamaktır. Takım hazırlanırken dikkat edilmesi gereken basit ama çok önemli ipuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.



Bu takımda Kirby tarzı iğneleri kullanmanızı önerebilirim.

Bu iğnelerin belirleyici özelliği, ağız ve dirsek kısmının aşağıya düşen dirsek şeklinde olmasıdır. Bu dirsek kavisli olarak uç kısmına kıvrılır ve uç bedene doğru uzanır. Bu sayede, yemden parça alıp gitmeyi seven balıklar için son derece etkili bir tuzak hazırlar. Fakat dirseğin düşüklüğü nedeniyle uygun zamanda tasmalama kritik önem taşır.



Midye içi, kesik kurt gibi yemlerin, ağız boşluğunu kolayca doldurup iğnenin ucunu ulaşılmaz hale getirebilmeleri başlıca sorundur. Yemi, beden tarafına geçirmeden, dirseğine takmak iyi netice verirken, balığı ürkütebilir. Canlı yemler için pek uygun değildir. Kıvrımlı dirsek canlı balığı çok çabuk hırpalar.Fakat Zargana avımız da önemli bir iğnedir. Fleto olarak kesilmiş yemin bir ucunu iğneye takıp çevirerek sarmaya başlarsak hem yem zedelenmemiş olur hemde yemin iğne üstündeki direnci zayıflamış olur. Fleto yem kolay kolay iğneden çıkmaz. İğne rengi önemli olmamakla beraber , en çok av yaptığım iğne rengi koyu lacivert renkli olanlarıdır.

Zargana balığı meraklı bir balıktır.Oltayı attığımız anda yakınlarda zargana var ise,hemen topun düştüğü yere doğru yüzmeye başlar. Fakat zargananın asıl görmesi gereken şey su üstünde makinamızı çevirmeye başladığımızda şıkırtı çıkaran top değil salına salına gelen parlak fletomuz yada yemimiz olmalıdır. .Bu nedenle top ve yem arasında belli bir mesafe olması gerekir.Bu mesafe ne kadar uzun olursa zargananın ürkmeden yeme yaklaşması da okadar çabuk olur. Her ne kamış veya olta kullanıyorsanız kullanın Köstek uzunluğunun en az bir kulaç kadar olmasına dikkat etmemiz gerekir. Kösteğinizi , Olta boyunun 2/3 �ü kadar uzatmanız mümkündür. 2.70 metrelik bir kamışta 2 metrelik bir köstekte işinize oldukça yarayacak , yemin toptan uzun mesafesi , balığı o kadar cezbedecektir.

Zargana topumuzu , misinamızı ve iğnemizi de bağladıktan sonra takımımız av içi hazırdır. ..Zargana avında çok çeşitli yemler kullanılır.Bunlar;midye,teke,ipek,canlı gümüş yavrusu,balıkların kuyruk altları,kurt, pipet, parlak iplikler, jelatin kağıtlar Vs. Vs. Vs.....bu liste daha uzayabilir.Önemli olan hangi yemi nasıl kullandığımızdır. Kokusu olmayan canlı yada cansız yavru balık yada fletomuz yok ise , deniz kıyısında bulduğumuz midye , parlak pipet ve bir çok malzeme ile bu balığı avlayabilirsiniz.Ama hiçbir şey Sardalya fletosu kadar etkin olmayacaktır.

Yemi olabildiğinde koparmamaya özen göstererek uzun bir şekilde iğneye ucundan 2 kere geçirip bırakıyoruz.Unutulmamalıdır ki yem suda dönerek değil salınarak gelmelidir.(doğal görünmelidir)yemimizi takıp oltamızı atıyoruz. Fakat bununda bir dezavantajı bulunmaktadır. Suda salınarak gelen yem sürütünme yada balığın ani vuruşlarında dolayı daha fazla kopma riski yada parçalanma riski taşımaktadır. Ben balık sırtı fletosunu 4-5 kez dolayarak iğneyi takmayı seviyorum , ve son olarak fletonun ucunu 2 cm kadar açıkta bırakıyorum. Böylelikle fletonun ¾ ü iğnenin üstünde sarılarak takılmış geriye kalan 1-2 cm lik kısım kuyruk görevi görmektedir. Salınım bu kuyruk görevi gören kısımda oluşacak , sürtünme minimuma inecektir.

Top suya düştükten sonra kısa bi süre bekledikten sonra , ( 5 � 10 ) sn. sonra yavaş ve sabit bir hızla oltamızı sürekli sarmaya başlıyoruz..Unutmayınız zargana en çok hareketli cisimlere saldırmayı seven bir balıktır. Balığın yemin peşinden gelmesine tanık olduğumda , sarmayı bıraktığımda yemin hareketsiz kalması zargananın vazgeçmesine sebep olabiliyordu. Deniz dalgalı ise pek sorun olmuyor , uç kısımda bırakılan 1-2 cm lik kuyruk iş görebiliyor.

Canlı teke , karides, mamun yada gümüş balığımız var ise yemleri kuyruk kısmında takmanız daha uygun olacaktır. Çektikten bir müddet sonra bekleyerek yemin batmasını sağlamalı ve arada bir çekmeye devam etmeliyiz.


Saygı ve Sevgilerimle

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...