box

30 Aralık 2010

Barraküda // Barracuda // Perciformes Syhyraenidae // Sphyraena Sphyraena

BARRACUDA

BARRAKÜDA









Yirminin üstünde türü olan barraküdalar dünya üzerindeki tüm tropik ve astropik ( yazlar sıcak, kışlar nemli ve ılık ) iklimi olan denizlerde yaşarlar. Pasifik , Atlantik ve Hint okyanuslarında bol miktarlarda , sürüler halinde bulunurlar. Türkiye denizlerinde ise çok nadir rastlanmaktadır. Barraküdaların boyları 45cm ila 3metre arasında değişmektedir.

Atlantik barraküdası ;

Lakabı '' Büyük Barraküda'' ( Great Barracuda ) 'dır. En irilerinin boyları 3 metreyi bulmakta ağırlıkları 50 kg mı geçmektedir. Son derece tehlikeli , saldırgan ve yırtıcı bir balıktır. Alt çenesi üst çenesinde daha uzundur. Yukarı doğru kıvrıktır. Güçlü çenesini oldukça geniş bir açı ile açar avını muazzam bir şekilde ikiye böler. Dişlerinin keskinliğini konuşmamıza gerek yok !...



Köpekbalıklarının aksine koku alma duyuları ile değil görme duyuları ile avlanırlar. Gövdeleri uzun ve füze şeklindedir. Daha çok plankton yiyen balıklara saldırırlar , doyuncuaya kadar avlanırlar. Avlanmaları bitince , avlandıkları sürüyü sığ sulara doğru çekerek markaja alır tekrar acıkırlar ise sürü bitene kadar tekrar avlanırlar. Sırtları koyu gri , koyu lacivert veya yeşil olup yanları ve karınları gümişi renktedir.

En belirgin özellikerin gövdelerin 18 ila 24 adet hare ( büyüklü küçüklü lekeler ) bulunmasıdır. Ayrıca kuyruk tarafına doğru benekler taşımaktadırlar. sırt yüzgeçlerindeki 1nci ve 2nci yüzgeç arası oldukça ayrıdır.
Sırtındaki 1nci yüzgecinde 5 adet , 2nci yüzgecinde 10 adet diken bulunmaktadır.

Bu barraküdalar bilinenin aksine , sürüler halinde değil , yanlız dolaşırlar. ort sıcaklığı 21 derecenin altına düşmeyen sularda yaşarlar.

Çok meraklı bir balıktır. su üstünde yada orta suda ışıldayan veya parlayan hemen hemen her cisme saldırırlar. Avı iri kaşık yada sahtelerle 3-4 mil hız ile sırtı çekerken yapılır. kaşığa 4-5 kulaç uzunluğunda çelik tel takılır. Misina bedeni 100'lük olmalıdır.


Büyük barraküda en çok , Florida , Kraib sahilleri ve Brezilya' da avlanmaktadır.

Son derece iyi bir besin kaynağı olmasının yanında , çok fazla tüketilmesi SİNİR ZEHİRLENMESİ ne sebebiyet verebileceği için yenmesi bile oldukça tehlikelidir. Zehirlenme balık yendikten 2 ila 3 saat sonra dilde dudaklarda ve boğazda karıncalanma ile etkisini gösterir. halsizlik deride kızarıklıklar ile devam eder kusma ve ateş ile ilerler. Sinirler işlevlerini yerine getiremez noktada zehirlenme son bulur ve ölümle sonuçlanabilir.

bir takım proteinli ilaçlar ile tedavisi yapılsada hastalığın geçmesi bazen aylar sürebilir.


Pasifik Barraküdası ;

Doğu Pasifik kıyılarında yaşarlar. ARGANTAE olarak adlandırılırlar. Bu balıklar sürüler halinde yaşarlar. Bu balıklarda büyük barraküdalar daki hare ve lekeler yoktur. Sardalya , sübye ve gümüş balıkları ile beslenirler. Sırtı avcılığı ile avlanırlar. Ayrıca bu balıklar zehir taşımazlar. Etleri son derece lezzselidir.




Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...