box

23 Aralık 2010

Zargana Balığı / Belone Belone

Zargana Balığı




Belone Belone




Scomberesociformes Belonidae



Belonidae familyasından olan Zarganların bilimsel adı Belone Belone 'dir. Akdeniz , Ege , Marmara ve Karadeniz'de görülen zarganalar , Dünya üzerindeki tüm ılıman denizlerde mevcutturlar.

Sürüler halinde su seviyesine yakın halde bulunurlar. Zaman zaman su üstünde kayarak avlarını mızrağa benzeyen gagaları ile avlarlar. Çenelerinde çok sayıda ufak ve keskin dişler bulunmaktadır. Bu dişler besini çiğnemek için değil bütün olarak yutulacak balığın kaçmasının engellenmesi içindir.

Mideleri düz olduğunda büğtün bir avı boylu boyunca alabilirler.Silindirik bir gövde yapıları olduğu için oldukça çeviktirler.

Pulları ufaktır. Gövdesin iyice yapışık olmadıklarında ele alındığında rahatlıkla dökülürler. Sırtları koyu lacivert , yanları mavimsi yeşil ve gümüş renginde , karın bölgeleri beyazdır. Temizlenme esnasında omurgasının ise yeşil renkte olduğu görülebilir.

Sularımızdaki ağırlıkları ortalama 200-300 gr. 'dır. Boyları ise 40-60 cm arasında değişmektedir. Ancak 80-100 Cm ve 1 kiloya yakın olanlarına da rastlanmaktadır.

Zargana balığı 3 yaşında sonraki dönemlerde yumurtlamaya elverişli hale gelerek nesil yetiştirmeye başlayabilir. Zarganalar Bahar aylarının her ikisinde de yumurta dökerler.1 yaşına varan zarganların boyları ortalama 30 cm civarında olmaktadır.

Zargalar , uzun olta ile Lüfer , Kofana , Çıplak ve Akya avının birinci sınıf canlı yemi olarak tercih edilirler.Parlaklığı ve renginden ötürü Lüfer balığı için oldukça cezbedicidir. Ayrıca Sinarit ve Kılıç avında da tercih edilen canlı yemlerin ilk sıralarında yer alırlar.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...